LOJİSTİK HİZMETİ

LOJİSTİK HİZMETİ

Lojistik kelimesi son yıllarda karşımıza sık sık çıkmaktadır. Yeni bir kelime gibi dursa da aslında kökeni oldukça eskiye dayanmaktadır.

Aslında daha çok askeri bir terimdir ve askeri alandaki ihtiyaçlardan doğmuştur.

Günümüzde lojistik hizmeti, ulusal veya uluslararası ürün sağlayan firmalar için fark yaratabilecekleri bir ortama dönüşmüştür. Hal böyle olunca akıllara lojistik ile ilgili sorular gelmektedir.

Lojistik Nedir?

Lojistik; ürünün son tüketiciye ulaşana kadar olan nakliye, gümrükleme ve dağıtım gibi tüm süreçlerini ifade eder. Başka bir tanıma göre ise lojistik; doğru ürünü, doğru yerde, zamanda, miktarda, şekilde ve kalitede rekabetçi bir fiyatla sağlamaktır.

Üretim yapan firmalar, dış ticaret kuruluşları, ihracat ve ithalat yapan firmalar ile taşıma yapan nakliyeci firmalar arasından arasında gerçekleşen işlem ve fiillerin kapsamlı ismi olarak kullanılan lojistik kelimesi, dilimize İngilizce’den çevrilmiştir. Kökeni ise Fransızca olup orijinal ismi ‘‘logistics’’ dir. Ülkemizde ise lojistik kelimesi daha çok nakliyeci kuruluşlar için kullanılan bir terimdir.

Lojistik; müşteri ilişkilerini, yaptığınız işin kalitesini ve üretim planlamanızı etkiler. Bu sebeple zorlu rekabet koşulları altında şirketinizin ayakta kalmasını sağlar.

Lojistik Terimleri

lojistik-hizmeti-1

Lojistik sektörünün kendine has bir dili bulunmaktadır. Bu sebeple bu dilin içinde günlük hayatımızda belki de hiç duymadığımız terimler vardır. Bu terimler arasından sık kullanılanlara örnekler verip açıklayacak olursak, şu örnekleri verebiliriz:

  • Antrepo (Bonded Warehouse): Gümrük mevzuatına tabi olan eşyaların, gümrük gözetimi altındayken muhafaza edildiği ve ilgili dış ticaret işleminin tamamlanabilmesi için gerekli işlemlerin yapıldığı bir tür depodur.
  • CMR: Karayolu taşıma belgesidir.
  • ADR: Yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı maddelerin karayolu ile taşınması kurallarını içerem, bu maddelerin taşınabilmesi için araç ve sürücülerde gerekli belgelerin arandığı bir standarttır ve maddeye göre farklı sınıflandırması mevcuttur.
  • Konteyner: Taşıma, deniz yolu ile gerçekleşecek ise kullanılan, uluslararası standartlara göre imal edilmiş metal sandık.
  • Elleçleme (Handling): Lojistik tesislerde, ürünlerin yerinin değiştirilmesi, paket yapısının bozulup yeniden oluşturulması, kap boyutlarının değiştirilmesi, kontrol edilmesi, etiketleme, streçleme gibi işlemlerin tamamı için kullanılan genel bir ifadedir.

Lojistik dilinde bunlar gibi yüzlerce, hatta binlerce terim mevcuttur.

Nasıl Güvenilir Lojistik Firması Bulurum?

lojistik-hizmeti-2

Güvenilir bir lojistik firması bulmak için ilk olarak daha önce o firmayla iş yapan kişilere ulaşıp firma hakkında bilgi alabilirsiniz. Bunun haricinde; firmanın daha önce yapmış olduğu işleri inceleyebilir, yurt içi ya da yurt dışı taşıma işlemleri için gerekli olan belgeleri olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Ayrıca firmanın, taşınan ürününüzün ya da hizmetinizin anlık konumunu, tahmini varış ve olası bir aksaklık durumunda sizi anlık olarak durumdan haber etmesini isteyebilirsiniz.

Bu yazımızda sizler için günümüzde sık sık duymaya başladığımız lojistik ile ilgili merak edilen sorulara cevaplar verdik.

İçeriklerimize göz atabilirsiniz:
Evden Eve Nakliyat
Nakliyat Sigortası
Montaj ve Demontaj