MONTAJ VE DEMONTAJ

MONTAJ VE DEMONTAJ

Günümüzde kullandığımız ürünlerin birçoğu montaj işlemi gerektirmektedir. Montajı yapılan ürünün, montaj işlemi gerçekleşmeden önceki parçalara dönüştürülmesi için demontaj işlemi uygulanmaktadır.

Bu yazımızda montaj ve demontaj nedir, demontaj işleminin amaçları nelerdir sorularının cevaplarını vereceğiz.

Montaj ve Demontaj Nedir?

Montaj (Kurulum), bir ürünün hazır olan birden fazla farklı parçalarının belirlenmiş bir amaca yönelik, tek bir ürün ortaya çıkarabilmek için yapılmakta olan birleştirme ya da başka bir ortama, objeye, birbirine birleştirme işlemidir.

Kurulum işlemini hayatımızda birçok alanda kullandığımız için oldukça önemli bir yere sahiptir. Özellikle evden eve nakliyat sırasında, eşyalarımız için bu işleme ihtiyaç duyarız. Günümüzde üretilen ürünlerin neredeyse tamamı kurulum işlemi gerektirmektedir. Bu yüzden kurulum işlemini gerçekleştirecek ekiplere ihtiyaç duyulmaktadır.

montaj-1

Demontaj (Söküm ya da Tersine Montaj), bir ürünü oluşturan parçaların sistemli bir şekilde ayrıştırılması işlemidir. Bir ürünün sökülmesinde dikkat edilmesi gereken 2 nokta vardır. Bunlar:

  1. Önce değerli parçalar sökülmelidir ve işlem sakıncalı hale geldiğinde sökme işlemi durdurulmalıdır.
  2. Birçok parçanın bir kerede sökülmesi sağlanarak demontaj işlemi verimli hale getirilmelidir.


Demontaj işleminin uygulanmasının farklı amaçları vardır. Bu amaçları ayrı bir başlık olarak incelemekte fayda var.

Demontaj İşleminde Ne Amaçlanır?

montaj-2

Demontaj işlemi, montajı yapılan ürünün mekan ya da ortam değiştirmesi gerektiğinde uygulanır. Montajı yapılan ürüne demontaj işlemi uygulayarak kurulum yapılmadan önceki parçalı haline ulaşılır. Bu sayede ürünün taşınması kolaylaşır.

Ayrıca, demontaj işleminin ardından elde edilen parçalar geri kazanıma ve çevreyi korumaya büyük katkılar sağlamaktadır. Demontaj; geri kazanılabilen ürünleri, gerektiği zaman parçalayarak ya da parçalamadan sadece bileşenlerine ayırarak gerçekleştirilir.

Demontaj işlemlerinde, ürün tamamen parçalarına ayrışlaştırılacaksa tam demontaj; tamamen ayrıştırılmadan sadece bazı parçalar ayrıştırılacaksa kısmi demontaj olarak adlandırılır. Fakat kısmi demontaj yapılacak ürünün parçalarına yüksek talep olursa, ürün tamamen demonte edilir. Yani demontaj, bütün geri kazanım aşamalarıyla etkileşim halindedir diyebiliriz.

Demontaj işlemlerinde elde edilen yeniden kullanılabilecek durumda olan parçalar tek tek temizlenir; yenileme işlemi uygulanarak test edilir ve tekrardan üretimde kullanılmak üzere parçaların tutulduğu yere gönderilir.

montaj-3

Bu yazımızda sizler için günümüzde sık sık sorulan montaj ve demontaj nedir sorularının yanı sıra demontaj işleminde ne amaçlanır sorularına cevap verdik.

İlgili hizmetlerimizi inceleyebilirsiniz:
Evden Eve Nakliyat

Mağaza Kurulumu ve Lojistiği