FUAR LOJİSTİĞİ NEDİR?

FUAR LOJİSTİĞİ NEDİR?

Fuarcılık; gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde, son yıllarda oldukça gelişme göstermiştir. Fuarcılık alanındaki bu gelişmeler, pek çok iş alanındaki gelişmeleri de beraberinde getirmiştir

Bu gelişmelerin belki de en önemlisi, fuar lojistiğidir. Fuar lojistiği uzmanlık gerektiren bir iş koludur. Doğru yönetildiği zaman çok sayıda avantajı da beraberinde getirir. Fakat yapılan hatalar sonucunda neden olabileceği zararlar da oldukça büyüktür. Peki fuar lojistiği nedir, nasıl yapılır ve olmazsa olmazları nelerdir? Bu yazımızda sizler için bu soruların cevaplarını vereceğiz.

Fuar lojistiği; fuar alanındaki ürünlerin, zamanında planlama, geçici ihracat, gümrükleme, depolama, fiziksel dağıtım, geçici veya kati ihracat süreçlerini yönetme ve kontrol işidir. Profesyonel olarak bu hizmeti sunan firmalar; doğru zamanda ve yerde ürünlerin sergilenmesi için planlama ve teslimat yapar.

Fuar Lojistiği Nasıl Yapılır?

Fuarda ürünlerini sergileyecek firmalar; ürünlerin doğru zamanda ulaşımını sağlamak için doğru lojistik çözümü sunan bir lojistik firmasına ihtiyaç duyar. Ürünlerinizin teslimi için planladığınız tarihte gecikme yaşadığınız durumda, tüm planlarınız alt üst olabilir. Olumsuz sonuçlarla karşılaşmamak için doğru ve işin ehli bir firma ile iş yapmalısınız.

Fuar lojistiğinin nasıl yapıldığını madde madde yazacak olursak;

  • Fuar tarihine uygun lojistik planlama
  • İhracat türünü belirleme
  • Dokümantasyon planlaması
  • Gümrük tarihlerini belirleme
  • Varış tarihi planlamasıfuar-lojistiği-1

Fuar Lojistiğinin Olmazsa Olmazları Nelerdir?

Fuar ve benzeri organizasyonlar için gerekli olan ekipmanların taşınması sürecinde dikkat edilmesi, oldukça önemlidir. Bu doğrultuda, fuar lojistiğinde atlanmaması gereken önemli noktalar vardır.

Özellikle uluslararası nakliye olanaklarının kullanımını gerektirecek bir uzaklık söz konusu ise; kullanılacak konteynırların temizliği ve güvenliği denetlenmelidir. Eğer havayolu ya da denizyolu gibi bir lojistik yöntemi kullanılacaksa; ekipmanların havaalanı veya limanda dikkatli bir şekilde yerleştirilmesi ve teslimat noktasına güvenli bir şekilde iletilmesi süreci güvence altına alınmalıdır.

Bunun yanı sıra; nakliye süresince maksimum verimliliğin sağlanması adına tek bir yöntemden ziyade, intermodal taşımacılık yöntemleri tercih edilmelidir.

fuar-lojistiği-2.

Yazımızda sizler için gün geçtikçe önem kazanan fuar lojistiği hakkında merak edilen sorulara cevap verdik.

İlgili içeriklerimiz:

Lojistik Hizmeti

Montaj ve Demontaj