NAKLİYAT SİGORTASI

NAKLİYAT SİGORTASI

Günümüzde, basit bir evden eve nakliyat yapılacağı zaman ya da uluslararası denizyolu, havayolu gibi çeşitli yollardan ürün taşınacağı durumlarda nakliyat sigortası yapılması tavsiye edilmektedir

Özellikle uluslararası ürün, hizmet ya da eşya taşımacılığı yapan firmalar ve bu hizmetten yararlananlar için nakliyat sigortası hayati önem taşımaktadır.

Durum böyle olunca akıllara nakliyat sigortası nedir ve neden nakliyat sigortası yaptırmalıyım soruları gelmektedir. Yazımızda bu soruların cevaplarını vereceğiz.

Nakliyat Sigortası Nedir?

Nakliyat Sigortası ya da tam adıyla Nakliyat Emtia Sigortası; bir emtianın (yükün) karayolu, havayolu, demiryolu ve denizyolu üzerinden nakil araçları ile bir yerden bir yere taşınması esnasında uğrayabileceği hasar ve kayıpları güvence altına alan sigorta türüdür.

Emtia sigortalarında 3 ana teminat çeşidi vardır. Bunları tek tek açıklayacak olursak;

  1. Tam Ziya: Taşınan yük araç üzerindeyken hasar gördüğünde devreye girer. Bu sigorta kapsamında, araçların ve yükün birlikte hasar görmesi halinde zarar karşılanır.
  2. Dar Teminat: Yükü taşıyan aracın başına gelebilecek yanma, devrilme, çarpışma gibi her türlü olumsuz durumlarda taşınan yükün kısmi hasarları teminat altındadır. Fakat malın ıslanması, çalınması ve eksilmesi durumları teminat dışındadır.
  3. Geniş Teminat: Taşınacak yükü, çıkış noktasından varış noktasına kadar karşılaşabileceği tüm tehlikelere karşı güvence altına almaktadır. Bu teminatta, sadece yükün kendi kusuru kapsam dışındadır. Aynı zamanda geniş teminatta, yükün yükleme ve boşaltma işlemleri yapılırken oluşabilecek hasarlar da teminata dahildir.

Bunlara ek olarak Harp Teminatı ve Grev Terör Teminatı gibi çeşitli teminat türleri de mevcuttur.

Neden Nakliyat Sigortası Yaptırmalıyım?

nakliyat-sigortası-1

Nakliyat sigortası, hem nakliyat firmaları hem de taşımacılıktan yararlanan müşteriler için avantaj sağlayıcı özelliktedir. Yaşanabilecek her türlü kazaya karşı ürünler, garanti altına alınmaktadır.

Eşyaların nakliyesi esnasında firmanın kusurlu hareketiyle, hasarlar ya da kayıplar oluşabilir. Böyle bir durum yaşanırsa, hasarların karşılanması için nakliyat sigortası yardımcı olmaktadır. Nakliyat sigortasından nakliye hizmeti alan herkes faydalanabilir.

nakliyat-sigortası-2

Yazımızda nakliyat sigortası hakkında merak edilen soruları cevapladık.

Ayrıca belirtmemizde fayda var; nakliyat sigortası yaptırmak zorunlu değildir, fakat sağladığı avantajlar göz önünde bulundurulduğunda yaptırılması en doğru seçenektir.

İlginizi çekebilir:

Pandemi Sürecinde Ev Taşırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Montaj ve Demontaj