E-Ticaret Lojistiği Nedir? Önemi Nedir?

E-Ticaret Lojistiği Nedir? Önemi Nedir?

E-Ticaret, günümüzde ulusal ve global ekonomi anlamında önemli etkileri olan, üretici ve tedarikçilerin pazarda yer almak istediği dikkat çeken bir gelişimdir.

E-Ticaret, günümüzde ulusal ve global ekonomi anlamında önemli etkileri olan, üretici ve tedarikçilerin pazarda yer almak istediği dikkat çeken bir gelişimdir. E-Ticarete atılmayı düşünenler için bu yazımızda “E-Ticaret lojistiği nedir? Önemi nedir?’’ sorularının cevaplarını sunacağız.
Her şeyden önce e-ticaretin tanımından bahsederek başlayabiliriz. E-Ticaret yani elektronik ticaret, 1990’lı yıllarının sonlarına doğru internet kullanımının artması ile ortaya çıkmış, ticaretin internet üzerinden yapılması olarak açıklanabilir. E-Ticaret sizlere kilometrelerce uzaktaki bir kişi ile perakende şekilde alım ve satım imkanı sunabilen bir oluşumdur. Zaman içerisinde devletlerin, şirketlerin, ara kurumların ve şahısların internet ile olan etkileşiminin artmasıyla günümüzde daha da popüler hale gelmiştir.

E-Ticaret Lojistiğinin Önemi Nedir?

E-Ticaret lojistiği, online alışveriş hizmeti sunan e-ticaret firmalarının envanter yönetimi, depo yönetim sistemleri ve takip yazılımları ile birlikte tüketiciye ulaştırılması sürecinin bütünüdür. E-Ticaret ve lojistik kavramları, kişilerin aklında iki farklı tanımmış gibi görünüyor olsa da bir süreçler bütünüdür. Kısaca tedarik ve teslimat konularında yapılan işlemlerin bütünü e-ticaret lojistiği olarak tanımlanır.
E-ticarette lojistiğin önemi ise ufak bir karşılaştırma ile anlaşılabilir. E-Ticaret için lojistiğin önemi, geleneksel lojistik sürecinin incelenmesi ile ortaya çıkar. Bilindiği üzere geleneksel lojistik, alıcılarına manuel bir hizmet ve ürün hakkında daha az bilgi sunuyordu. E-Ticaret lojistiğinde ise müşteri veya alıcı olarak sipariş oluşturmak istediğiniz zaman tüm süreçleri inceleyebilirken, detaylı bilgi alışı sağlayabilirsiniz.

E-Ticaret Lojistiğinin Temel Dinamikleri


E-Ticaret lojistiğinin temel dinamikleri, e-ticaret firmalarının PUKO döngüsü sistematiğinin sorunsuz ilerlemesi için önemlidir. PUKO döngüsü lojistik sürecinin planlanması, uygulanması, kontrol edilmesi ve sorunla karşılaşılması halinde önlem alınması aşamalarını içerir. Sözü edilen bu temel dinamikler ise aşağıda sıralayacağımız maddelerde yer almaktadır:
⦁ Envanter yönetimi, depolama ve stok kontrol etme
⦁ Ekonomik olma
⦁ Talebi karşılayabilecek yeterliliğe sahip olma
⦁ İade ve değişim taleplerine uyum sağlama
⦁ İnovatif olma koşulu
⦁ Güvenilirlik
⦁ Takip edilebilirlik
Bu döngünün etkili şekilde yönetilmesini sağlayan e-ticaret lojistiği, yenilikçi sistemler üzerinden ilerletilmelidir.

e-ticaretin-lojistige-etkileriE-Ticaretin Lojistiğe Etkileri

E-ticaret lojistiği, malın üreticiden teslimat için taşınmasıyla başlar, teslimata kadar da devam eder. Teknolojinin ilerlemesi sayesinde lojistik süreci, siparişlerin online kabul edilmeye başlanması ve sürecin online ilerleyişi E-Ticaretin lojistiğe etkileri konusuna bir başlangıç olarak gösterilebilir. Sahip olunan malların envanter yönetimi, depolama, paketleme, nakliye gibi işlemleri de lojistiğin e-ticarete adaptasyonu ile daha hızlı ve otomasyon aracılığıyla takip edilebilmektedir.
Müşterilerin değişen alışveriş alışkanlıkları sonucu daha fazla e-ticaret seçeneklerine yönelmesi, e-ticaret lojistiği gibi alanların gelişmesine katkı sağlamıştır. Tabii bu gelişime, firmaların ya da kişilerin de ayak uydurabilmesi önem taşımaktadır. Durum böyleyken bazı sağlayıcıların yardımı ile oluşturulmuş birkaç popüler e-ticarette lojistik uygulamaları bulunmaktadır:
⦁ Intranet,
⦁ Extranet,
⦁ WMS,
⦁ GPRS,
⦁ ERP,
⦁ CRM,
⦁ SYS bunlardan birkaçıdır.
E-Ticarette başarılı olmak isteyen firmalar için müşteri memnuniyetini öncelikli hale getirmek önemlidir. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz uygulamaları kullanarak hizmet kalitenizi arttırabilirsiniz. Bu sayede müşterileriniz tarafından gelecek olumlu dönüşler ile rakiplerinizin önüne rahatlıkla geçebilirsiniz.
E-Ticaret Lojistik Firmaları
E-Ticaret konusunda başarılı olmayı hedefleyenlerin bir sonraki adımını lojistik hizmetinin detayları oluşturur. Kişiler kendilerinin sağlayabileceği lojistik süreçlerinin yanında dışarıdan hizmet alımı sağlayabilecekleri şekilde iki seçeneğe sahiptir. Hangisi seçilirse seçilsin, e-ticaret lojistik firmaları konusunda birkaç maddeye dikkat etmelidir. Aynı zamanda firmalar, standart hizmet sunarken ekonomik, güvenilir ve iade süreç takibine sahip olmalıdırlar.
2016’dan itibaren taşımacılık sektöründe hizmet veren Liva Nakliyat gibi tecrübeli ve başarılı şirketlerle yönetilen lojistik süreçlerinizde maliyet tasarrufu sağlayabilirsiniz. Ayrıca artan müşteri memnuniyeti ile e-ticaret firmaları doğru orantılı olarak büyüme gösterecektir.


Sıkça Sorulan Sorular

E-Ticaret Sektöründe Lojistik Süreci Hangi Faaliyetlerden Oluşur?

E-Ticaret sektörü içerisinde önemli bir paydaya sahip olan lojistik faaliyetleri: Depolama, paketleme, etiketleme, faturalama, gönderim, ödeme işlemi ve ihtiyaç halinde iade ve değişim süreçlerini de kapsamaktadır.


E-Lojistik Uygulamalarının Temel Amacı Nedir?


Çevrim içi alışveriş platformlarının revaçta olduğu bu son dönemde, lojistik faaliyetlerinin e-ticarette önemli bir yere sahiptir. Doğru ürünün doğru müşteriye sorunsuz bir şekilde ulaştırılması ve sipariş sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanması, e-lojistik uygulamalarının temel misyonudur. Bu sayede ilgili marka ya da platformların satış oranlarının artışa geçmesi beklenir.


İşletmelerdeki Lojistik Aşamaları Nasıl Gruplandırılır?


İşletme lojistiği başta olmak üzere, malzeme lojistiği, tedarik lojistiği ve dağıtım faaliyeti olacak şekilde gruplandırmak mümkün.


E-Ticaret Lojistiği Nedir? Önemi Nedir? - Liva Nakliyat


Meta Desc: Online alışveriş sistemlerinin popülerlik kazandığı bugünlerde "E-Ticaret lojistiği nedir?" konusuna ayrıntılı bir şekilde sizler için değindik.