Hammadde ve ürünlerin saklanması için kullanılan büyük alan veya ambarlara depo denir. Depolar gelişen teknoloji ile birlikte ürün tedarik sürecinin yönetilmesine destek sağlayan en önemli unsurlardan birisi haline gelmiştir.
Depo genellikle üretim yerleri ve satış işletmelerinde bulunur ve doğru yönetildiği takdirde tedarik sürecinde çıkabilecek sorunlar büyük ölçüde engellenebilir. Bu nedenle deponun verimli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayan etkin depo yönetimi karşımıza çıkmaktadır. Peki depo yönetimi nedir, nasıl yapılır?
Lojistik faaliyetler içerisinde en büyük öneme sahip alanlardan birisi depo yönetimidir. Bir depoda satış noktalarına ürünlerin zamanında ulaştırılması, stok ve sipariş hazırlama doğruluk oranlarının yüksek tutulması oldukça önemlidir. Diğer yandan bu unsurlar lojistik ve dolayısıyla ürün maliyetinin düşürülmesini sağlar. Bu konular “Depo yönetimi nedir?” sorusunun cevabına dahildir, çünkü bunların hepsi ancak etkin bir lojistik ve depo yönetimi ile mümkündür.
Bir üretim yerinde veya bir satış firmasında ürünlerin depoya kabulü ve depodan çıkışı arasındaki tüm işlemler depo yönetim sistemi aracılığıyla yönetilir. Depo yönetim sistemi konuları arasında olan işlemler şu şekilde sıralanabilir:
Etkili depo yönetimi yukarıda bulunan süreçlerin profesyonel bir şekilde yönetilmesine olanak sağlar.
“Depo yönetimi nedir?” sorusunun cevabını öğrendikten sonra merak edilen diğer konu ise depo yönetiminin nasıl yapıldığıdır. Her işletmenin kendi bulunduğu sektöre ve konuma göre kendisine özgü bir depo yönetim tekniği vardır. Aynı zamanda her işletme için geçerli ortak depo yönetim teknikleri mevcuttur. Bu teknikler sayesinde deponuzu etkili bir şekilde yönetebilir, firmanızın verimini arttırabilirsiniz. İşte doğru depo yönetimi için dikkat edilmesi gerekenler:
Yukarıda bulunan tekniklere dikkat edildiği takdirde depo yönetimi ile ilgili bir sorun henüz çıkmadan çözülme kavuşturulmuş olacaktır. Bu teknikleri uygulayarak başarılı bir şekilde deponuzu yönetebilirsiniz.
“Depo yönetimi nedir ve nasıl yapılır?” sorularını cevapladıktan sonra, akla ilk olarak depo düzeni konusu gelmektedir. Depo yönetiminde depo düzeni, depo tasarımı ve stok yönetimi oldukça önemli bir noktada bulunmaktadır. Mevcut depo alanınızı en verimli şekilde kullanabilmek için depo ve raf düzeninizi sık sık gözden geçirmelisiniz. Bu sırada dikkat etmeniz gereken iki önemli unsur bulunmaktadır:
Bu iki unsura dikkat ettikten sonra geriye ürünleri işletme tarzına ve çalışma şekline göre yerleştirmek olacaktır. Örneğin daha sık kullanılan ya da daha erken kullanılacak olan ürünlerin kolay ulaşılabilir olması zamandan ve iş yükünden tasarruf sağlayacaktır. Eğer depo düzeninde veya alanında sıkıntılar yaşıyorsanız profesyonel ekibi ile lojistik ve depolama hizmetleri sunan Liva Nakliyat’tan yardım alabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Depolama Süreci Nasıl Başlar?
Depolama süreci, malların kabulü aşamasıyla başlar. Ancak lojistik sektöründe depolama süreci beş aşamada ele alınır: Mal kabulü, alınan malların depo alanına taşınması, malların nizami istiflenmesi, siparişlerin alınması ve sipariş edilen malların depodan sevkiyatı.
Depoda Mal Kabul İşlemi Nasıl Yapılır?
Depo yönetim sisteminin koordineli bir şekilde işleyebilmesi adına depoya gelen malların etiketlenmesi gerekir. Bu işlem, malların depoya kabul edilmesiyle başlar. Kabul sürecinde barkoda sahip olan mallar bu sürece tabi tutulmaz.
Depo Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde kullanılan ve geniş bir hizmet alanına sahip olan depo çeşitleri şunlardır: Açık hava deposu, kapalı depolar, antrepo, soğuk hava deposu ve otomatik depolardır.
Depo Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır? – Liva Nakliyat
Meta Desc: Lojistik sektörünün temel bir sorusu olan "Depo yönetimi nedir?" konusunu hem geleneksel hem de modern bir perspektifte inceledik.
Hakkımızda
Araç Filomuz
Referanslar
Sıkça Sorulan Sorular
Merkez Mah. Ayazma Cad No:21 D:28 Nef 11 Oficess Kağıthane İstanbul
0850 304 20 16
0535 019 30 19
info@livanakliyat.com