Perakende Sektöründe Lojistik İhtiyaçları

Perakende Sektöründe Lojistik İhtiyaçları

E-ticaretin yaygınlaşması ile birlikte perakende sektörü bir dönüşüm ve değişim içerisinde ilerler. Ürün çeşitlilikleri sektörün hacimce genişlemesini de sağlamıştır. Günümüzde artan ihtiyaçlar ve zevkler göz önünde bulundurularak çeşitli ürünler imal edilir.

Perakende Lojistiği Ne Anlama Gelir?

Perakende sektörü alıcının ihtiyaçlarını büyük oranda karşılamayı amaçlar.Bu şekilde alıcıların memnun olması da sağlanmış olur. Perakende sektöründe gelişmeler yaşanması için sağlıklı bir tedarik süreci son derece önemlidir. Bu durum perakende sektöründe lojistik ihtiyaçları olarak ortaya çıkmıştır. Perakende lojistiği hızlı tüketilen malların taşıması olarak ifade edilebilir. Günümüzde kullanılan çoğu ürün hızlı tüketim malları arasında yer alır. Bu ürünlerin taşınması ve bunun yanında sürecin hızlı ve aktif bir şekilde gerçekleştirilmesi son derece önemli bir konudur. Perakendecilik kavramı dağıtım işleminden önceki son aşama olarak da ifade edilebilir. Bu sebeple alıcıya ulaşmadaki oldukça önemli adımdır.

Perakende sektörünün lojistik ile bir bütün halinde çalışması son derece önemlidir. Perakende lojistiği taşınan mallara ve bu malların taşındığı ülkelere bağlı olarak farklı özelliklere sahip olabilir. Burada ortak amaç ise malların en kısa sürelerde, uygun fiyatlara ve zarar görmeden istenen yere taşınmasını sağlamaktır.

Perakende sektöründe lojistik ihtiyaçları konusunda e-ticaret büyük bir belirleyici görevi görür. E-ticaret yokken perakende sektörü sınırlı bir çevrede faaliyet veriyordu. Bu sebeple perakende sektöründeki lojistik ihtiyacı da sınırlıydı. E-ticaret sayesinde günümüzde dünyanın herhangi bir yerinden kolay bir şekilde alışveriş yapılabilir. Bu da lojistik ihtiyaçlarının değişmesine neden olmuştur. Günümüzde dünyanın herhangi bir yerinden alım ve satım işlemleri lojistik ile bir bütün içerisinde çalışmalarını sürdürür. Lojistik sektörü sürecin tamamını kapsaması açısından önemli bir yere sahiptir. Böylece malın belirlenen güzergahta gerekli taşıma süreçlerinin gerçekleştirilmesi sağlanır.

Perakende Lojistiği Nasıl Gerçekleştirilir?

perakende-sektorunde-lojistik-2Perakende lojistiği nasıl gerçekleştirilir konusunu bilmek hukuki düzenlemeler açısından son derece önemlidir. Perakende lojistiği hangi ülkeler arasında gerçekleştiriliyorsa iki ülkenin ticari hukuki ile alakalı olarak bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Nüfusta meydana gelen artışlar ihtiyaçların da artmasına neden olur. Farklı yaş gruplarının artan ihtiyaçları teknoloji ile çok daha çeşitli bir hal almıştır. Çoğu ürünün seri üretim ile üretilmesi yanında ürünlerin taşınması da büyük bir öneme sahiptir. Kısa mesafeler ve küçük ölçekli taşımalar günümüz şartları için yeterli gelmediğinden lojistik sektöründe de önemli gelişmeler yaşanır.

Lojistik pek çok ülkenin ekonomik ve politik açıdan gelişimini sağlamıştır. Günümüzde de perakende ile bir bütün olarak çalışmalarını sürdürür. Perakende insanların genel geçer pek çok ihtiyacını karşılama özelliğine sahiptir. Bu aşamada lojistik kavramı son derece önemli bir konudur. Bu sebeple perakende lojistiğinin nasıl yapılması gerektiği ilgilileri tarafından merak edilir. Perakende lojistiği dışarıdan kolay gibi görünse de aslında çok katmanlı bir sistemdir. Süreç dışarıdan yalnızca ürünlerin seçilmesi, paketlenmesi, adrese iletimi olarak görülebilir. Fakat perakende lojistiğini etkileyen farklı faktörler bulunur. Bu faktörler;

  • Malın taşınacağı adres
  • Taşınacak malın türü
  • Taşınacak mal sayısı
  • Malın taşınırken yol boyunca geçecek süre
  • Malı taşıyacak olan araçlar
  • Mal taşınırken alınması gereken önlemler
  • Malın taşınma süresinde bütçe belirleme şeklindedir.

Perakende lojistik işlemi tüm bu faktörlerin işlemden önce hesaplanması sayesinde gerçekleştirilir. Bu nedenle firmamız her şeyin sistematik ve planlı bir şekilde ilerlemesini sağlar. Perakende lojistik firması seçerken dikkatli olmak önemli bir konudur. Taşınacak mala ve malın ağırlığına ve gidilecek güzergaha göre seçilecek araçlar da büyük önem taşır.