Lojistik Dijitalleşmenin Etkileri
Dijital dönüşüm, tüm sektörlerde olduğu gibi lojistik sektöründe de oldukça önemlidir. Yapay zeka teknolojisi ile üretilen robotlar ve yazılımlar, ulaşımda da drone teknolojisinin kullanımı gibi yepyeni lojistik sahaların oluşması şirketlerin yeni yazılımlara yönelmesine neden olmuştur.
Bunun yanında fiziksel nesnelerin birbirleri ile bağlantılı olduğu nesnelerin interneti olarak isimlendirilen IOT uygulamaları, bulut teknolojileri ve buna benzer konular tamamen dijitalleşen ortamlarda yönetim sağlayan şirket tasarımları anlamına gelir.
Konvansiyonal şekilde verilen lojistik hizmetleri de şirketlerin dijitalleşmeye yönelmesine neden olur. Lojistik firmaları, teknolojiye adapte oldukça sektörde çok daha güncel bir şekilde çalışmalarını sürdürerek dönüşümlere de öncülük etme özelliği kazanırlar. Liva Nakliyat olarak dijitalleşme süreçlerine oldukça kısa sürede adaptasyon sağladık.
Lojistik sektörü reel zamanlı verilere dayalı olarak çalışmalarını sürdüren dinamik bir sektör olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle iş akışlarının optimize edilmesinin yolu teknolojik kolaylıkların kullanımı ile çok daha etkili olur. Lojistik sektöründe dijitalleşme ürünlerin nihai tüketiciye ulaşmasındaki ara bölümlerin sadeleştirilmesi, mesafenin daha da kısaltılması ve bunun yanında ulaşımın tam ve etkin bir şekilde sağlanması şeklinde detaylandırılabilir. Lojistik dijitalleşme hizmet sektörünün bir kolu olma özelliğine sahiptir.
Bütün otomasyon sistemleri içine akıllı telefonlar, bilgisayarlar, tablet gibi akıllı cihaz penetrasyonları da dahildir. Bu sebeple lojistik firmaları, yalnızca bir platform üzerinden dijitalleşmeyi düşünerek değil dijitalleşme süreçlerinin tüm kolları ve aşamalarını da değerlendirerek hizmetlerin sınırsız bir şekilde sunmanın güvenini müşteriye sağlamalıdır. Bu bağlamda Liva Nakliyat dijitalleşme süreçlerini başarılı bir şekilde kendine entegre eder.
Lojistik şirketlerin kendinden hareket eden araçlar gibi robotik uygulamalar kullanarak depolama maliyetlerini en aza indirmesi insan işgücünün daha verimli alanlara kaydırılması açısından önemlidir. Bunun yanında lojistikte dijitalleşme, tedarik zinciri, nesnelerin interneti, kalite kontrol süreçlerinin de etkin uygulamalara bağlanmasını sağlar.
Dijitalleşmenin Müşteriye Katkısı Nedir?
Dijitalleşme yalnızca lojistik firmaya değil bunun yanında müşterilere de çeşitli katkılar sağlar. Özellikle hızın artması müşterilerin büyük oranlardan ihtiyaçlarının karşılanmasına yardımcı olur. Teslimat hızı müşterilerin kendilerini çok daha önde ve önemli hissetmelerine yardımcı olur.
Ürünlerin hızlı bir şekilde teslim edilmesi müşterilerin güveninin artmasını da sağlar. Bu da olumlu duyguların gelişmesine etki eder. Bunun yanı sıra müşterilere sürecin tamamının haber verilmesi dijital anlamda mümkün olur. Çoğu lojistik firması bunun için takip ve alt yapısı oluşturmuştur. Liva Nakliyat da bu firmalar arasında yer alır.
Dijitalleşme sayesinde firmalar müşteri hizmetlerini oldukça yakında tutarlar. Tablet, telefon ve bilgisayar üzerinden müşteri hizmetleri ile hızlı bir şekilde iletişime geçmek ve gerekli soruların kısa sürede cevaplanması sağlanabilir. Bu hizmetlerin tamamı müşteri memnuniyeti bakımından oldukça önemli bir konudur. Dijitalleşmenin müşteriye katkısı müşteri memnuniyetinin sağlanması bakımından son derece önemlidir.
Lojistik Sektöründe Dijitalleşmeye Nereden Başlamak Gerekir?
Dijitalleşme bütün lojistik sürçlerin hızlı, verimli ve etkin olmasına olanak sağlar. Bu nedenle lojistikte iş yapış biçimlerinde değişiklikler meydana gelir. Dijitalleşme, lojistik kavramını tedarik zinciri yönetimi boyutuna taşıma özelliğine sahiptir.
Lojistikte dijitalleşme başladığı zaman ürün ile hizmet sağlayıcıların nihai kullanıcılar arasındaki mesafesinde de kısalma olur. Çünkü bu alanda sadeleşme gerçekleşir. Dijitalleşme iş yapış şekillerinin tüm sektörlerde olduğu gibi lojistikte de kolaylaştırma özelliğine sahiptir. Bu da daha verimli olmasına imkan tanır.
Lojistik sektöründeki dijitalleşmeler belli bir aşamaya bağlı kalarak şekillenir. Bunu belirleyen noktalar ise ihtiyaçlardır. Lojistikte ilk ihtiyaç her zaman hız olmuştur. Hızlı teslimatın önemli olduğu süreçte lojistik sektöründeki dijitalleşme de bu yöne doğru evrilmiştir.