Elleçleme Handling Nedir?

Elleçleme Handling Nedir?

Elleçleme en çok nakliye, gümrük, taşıma ve kargo işlemleri için kullanılan bir terimdir. Kelime anlamı olarak elleçleme, Liva nakliyat tarafından gümrükte gelen veya giden eşyaların gözetilmesi sırasında, özellikleriyle oynamadan ve zarar vermeden taşınması, yerlerinin değiştirilmesi, farklı bir kaba ya da başka bir şeyin içerisine yerleştirilmesi, eşyanın tamir ya da dış kabının değiştirilip yenilenmesi, eşyanın havalandırılması, karıştırılması gibi işlemler sırasında kullanılan bir yöntem türüdür.

Genellikle en çok geçici depolama alanlarında ya da entrepolarda tercih edilip kullanılır. Çoğu zaman için elleçleme işinin çok daha rahat ve güvenli şekilde yapılması için kurum yerlerinde bu alandan sorumlu olacak kişi veya ekipler oluşturulmaktadır. Elleçleme işlemi tamamen bu ekipler tarafından gerçekleştirilip uygulanır. Fakat eşya sahibi bir kimsenin gümrük vermiş olduğu yazılı bir isteği bulunmadan böyle bir işlemi gerçekleştirilmesi asla mümkün olamaz.

Ülkemiz için yürürlükte yer alan gümrük yönetmenliğinin maddeleri arasında elleçleme iş ve yükümlülükleri en net şekilde yazılı olarak belirtilmiş durumdadır. Elleçleme yapmak isteyen ya da yaptırmak isteyen kişilerin bu yönetmeliğe göre hareket etmesi çok önemlidir. Fakat bazı durumlarda elleçleme işlemi yetki verilip görevlendirilmiş gümrük müşaviri tarafından yapılmaktadır.

Gümrük idaresi; elleçleme işlemi sırasında eşyanın zarar veya değişime uğramamasını da sağlar. 8’li tarife pozisyonu olarak geçen bir yöntem ile bu işlem gerçekleştirilir. Eşya sahibi eğer ki zarara uğradığını düşünürse o zaman hak talep etmesi mümkündür. Bu yüzden işlemin dikkat edilerek ve yönetmeliğe uygun şekilde gerçekleştirilmesi büyük bir önem arz eder.

Başlıca Elleçleme Ekipmanları Nelerdir?

Elleçleme işleminin gerçekleştirilmesi sırasında kullanılan bazı önemli araçlar yer almaktadır. Bu ekipmanlar ise çok uzun zamandan beri insanlar tarafından tercih edilip kullanılmaktadır. Bu araçlar sonucunda taşınması gereken her şey en rahat şekilde alçak mesafelerde yer değiştirmektedir. Aynı zamanda elleçleme için kullanılan araçlar günümüzde gelişen teknoloji sonucunda hidrolik ve elektrik aksanları ile donatılmıştır. Bunun sonucunda elleçleme işlemi çok daha pratik hale getirilmiş vaziyettedir. Elleçleme işlemi için kullanılan araçlar en çok kısa mesafelerde ve yere yakın işler için kullanılır. Yüksek olmayan yerlerde insan gücüne çok az ihtiyaç duyulacak eşyalar rahatlıkla taşınabilir. Elleçleme işlemi için en çok tercih edilip kullanılan bazı ekipmanlar ise şunlardır;

Palet; en çok talep edilen bir ekipman türüdür. Günümüz şartlarında elleçleme işinin yapıldığı her alanda rahatlıkla kullanılır. Paletler hem yatay hem de dikey yönde rahat şekilde hareket kabiliyeti sağlar. Dar alan ve yerlerde kullanım kolaylığı sunduğu için bu ürün çok fazla talep görür.

Otomatik Yönlendirici; paletlerden tek farkı manuel olarak kullanılmadan otomatik sisteme sahip bir elleçleme ekipmanı ürünüdür. Oldukça geliştirilmiş özelliğe sahip olan bu ekipman herhangi bir engele takılmadan işleri yerine getirmektedir. Maliyet açısından paketlere göre biraz pahalı olsa da zaman içerisinde iş gücü açısından çok fazla avantaj sunmaktadır. Özellikle malzemeler dikey yönde taşınacağı zaman kullanılır. Günlük hayatta sürekli karşı karşıya kalınan asansör sistemine benzemektedir.

Konveyör; genellikle en çok sipariş alan iş yerlerinde tercih edilip kullanılır. Kişiler tarafından talep edilen siparişlerin paketlenmiş ve gönderilmesi sırasında kullanılır. Aynı zamanda bu ekipmanın istenilen duruma göre malzemeleri otomatik olarak ayırıcı özelliği bulunur. Özellikle en çok fabrikalar tarafından tercih edilip kullanılan bir üründür.

Çekici Traktor; Römork ve vagon gibi araçlar için önemlidir. Çünkü bir yerden başka bir yere taşınması için tercih edilip kullanılan bir ekipmandır.

Vinç; Ağır yapıya sahip olan yüklerin kaldırılması bir hayli zor işlemdir. Bu nedenle bu tür ağır işlerde elleçleme ekipmanı olarak vinç tercih edilip kullanılır. Genellikle en çok inşaat çalışmaları sırasında kullanılır.

Lojistik sektöründe Liva nakliyat olarak en çok tercih edilen ekipmanlar bu şekildedir. Bu konuda uzunca yıllardan beri hizmet veren firmamız her zaman sizlere yardımcı olmak için burada bulunmaktadır.